Hygienia2019-01-15T10:01:40+02:00

Hygienia

Painia, kuten muitakin kamppailulajeja vaivaa joskus vartalo- ja hiussilsa.

Tärkeintä on ennaltaehkäisy:

Suihkussa käydään aina harjoitusten jälkeen mahdollisimman pian.
Harjoitusvarusteet ja pyyhe pestään jokaisen harjoituksen jälkeen. Painitossut laitetaan kuivumaan pois kassista muhimasta. Samoja sukkia ei käytetä kotona ja salilla.
Huolehdi kynsien leikkuusta. Vaatimuksena on lyhyet kynnet. Naarmut iholla edesauttavat tartuntoja.
Omatoimiset tarkistukset. Silsa jää usein huomaamatta, jos se on pesiytynyt hiusrajaan tai päänahkaan hiusten alle. Aluksi se näyttää atooppiseslta ihottumalta tai tavalliselta näppylältä, laajenee kuitenkin nopeasti pyöreäksi reunoiltaan punertavammaksi läiskäksi.
On suositeltavaa pestä itsensä Nizoral suihkussa shampoolla kerran viikossa ja aina kisojen jälkeen. Vastaava tuote, hieman halvempi on Ratiopharm Ketoconazol. Kumpaakin tuotetta myydään apteekeissa ja niitä käytetään yleisesti hilseshampoina. Tuote poistaa ennaltaehkäisevästi sieni-itiöt iholta. Shampoota levitetään koko kehoon ja annetaan vaikuttaa muutamia minuuttej ja sen jälkeen shampoo huudellaan pois.
Tutustu painiliiton vartalo- ja hiussilsa ohjeisiin täällä. Ohje kannattaa tulostaa mukaan lääkäriin, jos epäilee tartuntaa. Silsa lähtee pois vain sisäisellä lääkityksellä.
Toinen myös painin kautta leviävä vitsaus tosin paljon harvinaisempi on märkärupi. Se on tavallisin bakteerien aiheuttama ihotulehdus lapsilla, mutta se voi tarttua myös aikuisiin.

Kysy rohkeasti valmentajaltasi, jos epäilet tartuntaa. Tartunnan saaneena ei saa treenata yhdessä muiden kanssa.

 

Go to Top